Οργανοποιείο
Οι κάτοικοι στην αρχαία Ελλάδα, με τον όρο μουσική εννοούσαν εκείνη την σύνθετη τέχνη η οποία συμπεριλάμβανε το Μέλος (μελωδία), την Όρχηση (κίνηση, χορός) και τον Λόγο (ποίηση). Ο ρόλος της ήταν σημαντικός σε κάθε κοινωνική εκδήλωση όπως σε θρησκευτικές τελετές, σε γάμους, σε κηδείες, σε αθλητικούς αγώνες, σε δραματικούς αγώνες, σε γυμναστήρια, καθώς και στον πόλεμο αλλά και σε πλείστες άλλες καθημερινές ασχολίες.
Πέρα όμως απο την επίδραση που έχει στο σώμα και το πνεύμα, οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν οτι είναι πολύ σημαντική για την ψυχή. Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, στην προσπάθειά τους για θεωρητική προσέγγιση της ψυχοσωματικής επίδρασης της μουσικής, επεσήμαναν τη “δύναμη της μουσικής”. Η παιδευτική και η θεραπευτική αξία της μουσικής είναι αδιαμφισβήτητες. Ως στοιχείο του πολιτισμού δεν ήταν απλά μια μορφή τέχνης και αυτοέκφρασης αλλά και ένα δομικό στοιχείο στην εκπαίδευση, άρρηκτα συνυφασμένο με την αρετή και την φιλοσοφία.
Έτσι με άξονα τη φιλοσοφία των Αρχαίων Ελλήνων για τη μουσική, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να ανακατασκευάσουμε κάποια όργανα που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας στην μουσική αγωγή τους. Το οργανοποιείο “Παλμός” δραστηριοποιείται απο το 2011, προσπαθώντας να ανακατασκευάσει όργανα τα οποία αποτελούν πιστά αντίγραφα των αρχαίων Ελληνικών. Οι πηγές από τις οποίες αντλούμε πληροφορίες είναι κυρίως φιλοσοφικά και ιστορικά κείμενα καθώς και εικόνες πάνω σε αγγεία.
Οι κατασκευές των οργάνων μας γίνονται με τον τρόπο και τα υλικά που πιθανόν χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή. Δεν έχει γίνει κάποια σύγχρονη παρέμβαση, ώστε να βελτιώσει τον ήχο ή την όψη των οργάνων. Τα υλικά τα παρέχει η φύση οπότε και αυτή ορίζει το σχήμα και το μέγεθός τους. Αυτό που εμείς χρησιμοποιούμε είναι καβούκια χελώνας, κέρατα τράγου, δέρμα κατσίκας, ιμάντες απο δέρμα αγελάδας και ξύλα που φυτρώνουν στην Ελληνική γη. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε και να τονίσουμε ότι κανένα ζώο δε θανατώθηκε για την εύρεση υλικών κατασκευής των οργάνων.
Με σεβασμό σε κάθε έμψυχο πλάσμα και με απόλυτη οικολογική συνείδηση ακολουθώντας την αρχή της επανάχρησης, χρησιμοποιούμε καβούκια χελώνης τα οποία βρίσκουμε και περισυλλέγουμε σε δασικές εκτάσεις, τα οποία τις περισσότερες φορές τα βρίσκουμε σπασμένα σε κομμάτια. Κατόπιν τα επανασυναρμολογούμε και αποκαθιστούμε την αρχική τους εμφάνιση. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε και την αλλόγιστη χρήση ξύλου.